Gyakori Kérdések a Katonaságról | VIBES

Tele vagy kérdésekkel, amikre nem egyértelmű, összezavaró válaszokat találsz?
A Gyakori kérdések sorozatunkban összegyűjtjük egy adott témával kapcsolatban az interneten leggyakrabban feltett kérdéseket. Nem csak összegyűjtjük őket, hanem meg is válaszoljuk azokat a témában jártas szakértő segítségével.
Ebben a részben Győri Tamás főhadnagy, toborzótiszt válaszolja meg a katonasággal kapcsolatos gyakori kérdéseket.
Ha bármilyen kérdésetek van, tegyétek fel bátran kommentben, a katonaság igyekszik megválaszolni őket!
Egyéb hasznos infókért katt az alábbi linkre!
www.iranyasereg.hu/page/toborzo_irodak
Ha van olyan téma, amiről szeretnél többet tudni, írd meg nekünk kommentben, vagy Instagramon privát üzenetben a témajavaslatodat!
Ha tetszett a videó és nem szeretnél lemaradni a sorozat többi részéről, akkor iratkozz fel:
bit.do/vibes-subscribe
Kövess minket:
-Facebookon: we.make.vibes
-Instagramon: vibes.channel
-TikTokon: www.tiktok.com/@vibes.channel
Ha pedig te is kedvet kaptál ahhoz, hogy szerepelj egy videónkban, akkor írj üzenetet:
vibes@gridstudio.hu
Gyártja: Gridstudio
thegridvisual
#vibes #vibeschannel #gyakorikérdések #katonaság #gridstudio

Letöltés

Megtekintés
87,083

Megjegyzés

 • Tetkókat mennyire nézik ? Ha túl sok van nem vesznek fel,nem nézik jó szemmel? Aki tudja a választ előre is köszönöm! :)

  DEESSHDEESSH2 órája
  • Tisztelt Hozzászóló! Korábban már felmerült ez a kérdés. Idézem a válaszomat: "Általánosságban a tetoválás nem kizáró ok. Pár kivétel van: arcon lévő tetoválás minden esetben kizáró tényező, illetve díszelgő beosztást nem tölthet be abban az esetben, ha bármely látható, az egyenruha által (ha csak pólót visel, azt is beleértve) nem takart helyen visel tetoválást. Látható helyen, illetve testrészen lévő módosítás, vagy testékszer szintén kizáró ok, illetve azt el kell távolítani. Hölgyek (szolíd) fülbevalója, jegy- és karikagyűrűje, illetve férfiak esetében a karikagyűrű, valamint a karóra viselése engedélyezett, kiképzési foglalkozások kivételével."

   Tamás GyőriTamás GyőriÓrája
 • Egy ország se bújhat ki a bőréből!!!!!!! Én már 1966-ban jártam lövészetre leventepuskával, kitűnő célzó voltam. Katona is voltam 2 évig és plusz 3 hónapig. Ez alatt az idő alatt EGYET LŐTTEM!!!!!!!!!!! Azt is úgy, hogy mögöttem állt egy őrmester, megakadályozva, hogy .......esetleg.......őket puffancsam le. Nnnna ez a magyar (nép) hadsereg és nincs ez másként ma se!!!!!!!!!Egy ország nem bújhat ki a bőréből csak mert most nem szovjet hanem ismét német csizmát törölget a katonája. Jó-jó, telefonközpont kezelő voltam és hírműszerész, de egy lokátorállomáson és a magyarok szerint egy híradós ne tudjon lőni? Van egy katonai hátizsákom, régebben abba raktam a piacon vásárolt ezt azt. Ha az a cél egy országban, hogy soha ne nyerjenek meg egyetlen csatát se és még elmenekülni se tudjanak, akkor éppen megfelelő hátizsákot gyártottak hozzá, mert ebbe csak krumplit lehet belerakni, de ha már benne van, nincs ember aki ezt a hátára tudja tenni, de ha már valahogy felvette, akkor megnézheti a vállán a helyét.

  ratkooporontyratkooporonty4 órája
 • Idősebb korban is be lehet kerülni? Illetve tud feljebb menni a ranglétrán az illető, ha mondjuk 30-35 éves embert nézünk?

  The FacelessThe Faceless12 órája
  • Tisztelt Hozzászóló! A jelentkezés felső korhatára a mindenkori nyugdíjkorhatár (természetesen vannak részletszabályok, de ez a főszabály). Ergó, 30-35 évesen még közel sem késő jelentkezni és ugyan úgy részt vesz az említett előmeneteli láncolatban, pusztán mivel később kezdte el pályafutását, idősebb korában tölthet be magasabb rendfokozattal beosztást.

   Tamás GyőriTamás Győri2 órája
 • Na ezen röhögnöm kell tisztelt uram! Még a 90-es években is ,ahogy sorköteles lett az ember abban a pillanatban megkapta a behívóját azt csá! Pszichológiai teszt meg ilyen kritériumok , hogy sebészeti meg ilyen -olyan szarságok...na ugyan már!! Azért ezt ne keverjük össze egy NASA projekttel ha kérhetném! Ami az edzettséget illeti azt meg majd megszerzi a fiatal bent!

  László István SütőLászló István Sütő14 órája
  • Tisztelt Sütő László István! Tájékoztatom, hogy a 90-es években, sőt, egészen a sorkötelezettség 2004-es felfüggesztéséig a behívást sorkatonai szolgálatra egy (jogszabályban meghatározott) egészségi és pszichikai vizsgálat előzte meg. A rendszer pontosan úgy működött, hogy a hadköteles kort elért fiatal férfi kapott egy felhívást sorozásra. A sorozás alkalmával egy orvosi bizottság (általában belgyógyász orvos és pszichológus) megállapította a sorkatonai szolgálatra való alkalmasságot, vagy éppen alkalmatlanságot. Gondoljon bele: ha nem lett volna egy pszichikai vizsgálat, akkor minden szuicid hajlamú, esetleg kiemelten erőszakos hajlamokkal bíró fiatalt behívtak volna sorkatonai szolgálatra és fegyvert, valamint töltött tárat adtak volna a kezébe. Vagy ha nem lett volna orvosi felülvizsgálat, akkor a többszörösen gerincsérves, ne adj isten szívműtött férfit behívtak volna, akiket az első menetgyakorlat alkalmával mentő vitt volna el. A NASA projekt megjegyzése, kifejezetten szellemes volt, tetszett. Azonban ha beleolvas a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapításának rendszeréről szóló 10/2015 HM rendeletbe megbizonyosodhat róla, hogy elég komoly és sokrétű vizsgálati rendszernek kell alávetnie magát egy szolgálatra jelentkezőnek.

   Tamás GyőriTamás GyőriÓrája
  • hivatásos nem sorköteles.

   Tóth KrisztiánTóth Krisztián9 órája
 • Hogyan zajlik a rendőrségtől való átszerelés?

  B GergőB Gergő14 órája
 • Ez jól hangzik meg minden de amikor bekerülsz és évekig a sárban alszol és szarként vagy kezelve minimálbérért akkor rájössz mennyire tuti ez igazából. Itt jól hangzik de ő a legoptimálisabb helyzetekről beszél nem az átlagról.

  GreasyGreasy15 órája
 • Nem leszek katona( se vadakat terelő juhász... 🤭😜) De kifejezetten érdekes volt ezt végig hallgatni! Köszönöm!

  Dorina Gyrgyiné ReschDorina Gyrgyiné Resch17 órája
 • Hátgerinc sérv műtét után vajon szolgálatba lehet állni?

  david jozsadavid jozsa17 órája
  • Tisztelt Józse Dávid! Máté jól mondta. Az egészségi felülvizsgálatra el kell vinnie magával az összes zárójelentést a sérvvel és műtéttel kapcsolatban és egy orvosi bizottság állapítja meg az alkalmasságát, amennyiben nincs semmilyen visszamaradt probléma.

   Tamás GyőriTamás GyőriÓrája
  • Sok mindentől függ. Ha nem maradt semmilyen egészségügyi probléma a műtét után és képes a fizikai teszt teljesítésére akkor biztos.

   MátéMáté16 órája
 • Kötelező a nato -nak nevezett, amerika ra érdekében a külföldi szolgálat?? Miért nem csak a hazánkat védjük??MIT KERES AMERIKA RABLÓ HADJARATAIBAN A MAGYAR KATONA ???????

  Pogany RitaPogany Rita17 órája
 • Egy honvéd meg haza visz nettó.: 150-180 ezer kemény papîr forintot, sokan gondolkodnak ott is meg a rendőrségnél, hogy vészhelyzet után viszlát, főleg hogy jövőre semmi emelés nem lessz. Na szép napot.

  renoka renokarenoka renoka18 órája
  • Tisztelt Hozzászóló! Egy közkatona illetménye, 8 általános iskolai végzettség esetén (akár már 18 évesen) nettó 183 ezer forint kafetériával, havonta. Ez kiegészül lakhatási támogatással (minimum 50 ezer ft/hó) és utazási költségtérítéssel (berlet, vagy 15 ft/km). Ez minimum 233 ezer forint nettó havi (és kezdő) juttatást jelent. Ha a közkatona rendelkezik érettségivel, akkor az illetménye 30 ezer forint nettó kiegészítő juttatással emelkedik. Gyors fejszámolás: ez 263 ezer ft/hó nettó illetmény. Tegyük fel, hogy az érettségivel a katona szerzett egy középfokú angol komplex nyelvvizsgát is. Ez további 17 ezer forint nyelvpótlékot jelent. Máris 280 ezer forint kezdő illetménynél jár a közkatona. 18 évesen, szakma nélkül. Nem említettem még a szerződéskötés után folyósított 100 ezer forint toborzópénzt, vagy a szolgálat jellegétől függő térítésmentes étkezést, a túlszolgálat, illetve a gyakorlatok pénzbeni ellentételezését. Ez egy közkatonát megillető juttatási rendszer a jogállási törvény és az illetményeket szabályzó HM rendeletek alapján.

   Tamás GyőriTamás Győri15 órája
 • Engem az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat érdekelne. Van Budapesten olyan alakulat, ahova lehetne jelentkezni?

  B SB S18 órája
  • Tisztelt B S és Máté! Minden katonai alakulat állomány táblájához van rendelve önkéntes műveleti tartalékos beosztás, azonban a kérdező az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer után érdeklődött. Ebben az esetben a toborzó iroda jelentkezés esetén (Alkotás utcai, vagy akár a csepeli) leszervezi a 22/91-es NM rendelet szerinti alkalmasság vizsgálatot, a jelölt kér egy erkölcsi bizonyítványt és ha minden összeállt, a toborzó átirányítja a jelentkezőt a budapesti, vagy pest megyei területvédelmi zászlóaljhoz szerződéskötésre. További információkért javaslom a következő weboldal felkeresését (vagy egy toborzóval történő személyes konzultációt): honvedelem.hu/hirek/minden-amit-az-onkentes-tartalekos-szolgalatrol-tudni-kell.html

   Tamás GyőriTamás Győri16 órája
  • Toborzó irodában fognak segíteni kiválasztani a neked megfelelő helyet. A fővárosban úgy tudom több alakulatnál is lehet önkéntes műveleti szolgálatot teljesíteni .

   MátéMáté16 órája
 • Van még 25 éves felső korhatár a katonai vezető szakon, ha igen, miért?

  Rudolf GáborRudolf Gábor18 órája
  • @Tamás Győri Tisztelt Győri Tamás! Nagyon szépen köszönöm, hogy megtisztelt válaszával! Erről a kérdésről kértem már véleményt aktív, Magyarországon állományban lévő katonától/rendőrtől (náluk is létezik ez a korhatár) és teljes bizonyossággal egyikőjük sem tudta megtippelni az okát. Ők leginkább a 'fiatalabbak könnyebb befolyásolhatóságában' illetve nagyobb fokú alkalmazkodó képességében keresték a választ. Számomra nagyon meglepő és mondhatni lesújtó volt ezzel szembesülni, amikor Magyarországra (vissza)költözés után 27 évesen továbbtanulásra adtam a fejem és külföldön szerzett katonai tapasztalatom miatt a Közszolgálati képzéseit részesítettem volna előnyben. Így viszont maradt a civil diploma, de ki tudja, lehet még úgy hozza az élet, hogy a Magyar Honvédségnek dolgozhatok így vagy úgy :) Személy szerint úgy tapasztaltam, hogy minél közelebb volt egy katona a 18as életkorhoz, annál kevésbé vette komolyan a hivatást és annál nagyobb eséllyel hagyta el a pályát.

   Rudolf GáborRudolf Gábor15 órája
  • Tisztelt Rudolf Gábor! Jól tudja. Az NKE HHK képzéseire maximum 25 éves kora végéig lehet felvételt nyerni. Az okai roppant egyszerűek. A 4 éves képzést követően is 29 éves lesz a 25 éves tisztjelölt. Szemben a 18 évesekkel, akik 22 évesen kerülnek ki az egyetemről. Saját példámból tudom, hogy 22 évesen, ha este "levágták a karom, reggelre visszanőtt"! Egy fiatal tiszt, szakaszparancsnokként olyan terhelésnek van kitéve, amit leráz magáról. Ha 30 évesen kezdi meg valaki az ilyen jellegű szolgálatot, akkor a legaktívabb éveit már hátra hagyta. Illetve az előmeneteli láncolatba is 7-8 évvel később kapcsolódik be. És tudnám még sorolni. Remélem megérti a bevezetett és fenntartott élekori korlát hátterét.

   Tamás GyőriTamás Győri16 órája
 • 15:45 és 15:50 között mi hangzott el, ki vagy mi csenget az ajtón? Nem jött le nekem.

  Henrik HHenrik H18 órája
  • @Tamás Győri Nem történt semmi, így már értem a viccet. Még mindig jobb mint az AVH.

   Henrik HHenrik H5 órája
  • Tisztelt H Henrik! Bocsánat érte! Mondjuk úgy, honvéd poén. KNBSZ-t mondtam: Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat.

   Tamás GyőriTamás Győri16 órája
 • Kamikázeeeeeeeeeeeee BRRRRRRR BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUM

  Csodálatos MacsóCsodálatos Macsó18 órája
 • arra kapok választ a videóból, hogy miért olyan ostoba valaki, hogy önszántából a hatalom csahoskutyájának áll? miért vállalja önként hogy parancsra gyilkol? hogy parancsra indul hódító háborúkba, csak hogy az urainak jó legyen? hogy miért harcolnak porba húzott vonalak átrajzolásáért, miközben mindkét oldalon emberek élnek? jaj, annyi kérdésem lenne még, remélem kiderül.

  Miért NeMiért Ne19 órája
 • Nekem az lenne a kérdésem hogy tetoválás vagy egyéb testmódosítás mennyire kizáró ok a katonasághoz való bejutáshoz ?

  David BeggarsDavid Beggars21 órája
  • @Tamás Győri Köszönöm a gyors és részletes választ !

   David BeggarsDavid Beggars20 órája
  • Tisztelt Beggars Dávid! Általánosságban a tetoválás nem kizáró ok. Pár kivétel van: arcon lévő tetoválás minden esetben kizáró tényező, illetve díszelgő beosztást nem tölthet be abban az esetben, ha bármely látható, az egyenruha által (ha csak pólót visel, azt is beleértve) nem takart helyen visel tetoválást. Látható helyen, illetve testrészen lévő módosítás, vagy testékszer szintén kizáró ok, illetve azt el kell távolítani. Hölgyek (szolíd) fülbevalója, jegy- és karikagyűrűje, illetve férfiak esetében a karikagyűrű, valamint a karóra viselése engedélyezett, kiképzési foglalkozások kivételével.

   Tamás GyőriTamás Győri20 órája
 • Így speciálisabban a magyar különleges erőkről is szívesen látnék egy gyakori kérdéseket. Nem tudom mennyire van titkosítva, de szívesen megnéznék egy ilyet.

  Sándor NádudvariSándor NádudvariNapja
 • "A Leopard 2 német harckocsi, amelyet az 1970-es évek elején fejlesztettek ki és 1979-ben állítottak szolgálatba." Elég korszerű, ~45 éves konstrukció :)

  Gergő BolváriGergő BolváriNapja
  • @Tamás Győri így már értem, köszönöm👍

   Gergő BolváriGergő Bolvári17 perccel
  • Tisztelt Bolvári Gergő! A Leopard 2 német harckocsi ténylegesen az 1970-es években került kifejlesztésre, azonban a videóban a Leopard 2A4-es harckocsit említettem. Ez a harckocsitípus az egyik legelterjettebb a világon. Olyan országok hadrendjében szerepel, mint pl. Ausztria, Kanada, Chile, Dánia, Finnország, Németország, Görögország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Szingapúr, Svájc, Svédország, Spanyolország és így tovább. A mai A4-eseknek az alapja egy 1985-ben kifejlesztett sorozat (leopard 2, 5. széria), azonban komoly digitális rendszerekkel, autómatizálással lettek felszerelve. Vegyük például a számítógépes tűzvezető és irányzó rendszert (1985-ben még nem igazán állt rendelkezésre, és amelynek maximális tartománya 10 000m pontossága ezen a távon 20m), vagy a digitális tűzvédelmi rendszert. Azonban ezeket a harckocsikat a Magyar Honvédség lízingeli, kiképzési célból. Ahogy a videóban is említettem, ezeken a harcjárműveken készül fel a harckocsizó állomány a Leoprad 2A7+ harckocsik kezelésére. Ezek a technikai eszközök 2023-tól érkeznek hazánkba. A Leoprad 2A7+ 2010-től máig folyamatosan fejlesztett konstrukció.

   Tamás GyőriTamás Győri21 perce
 • Ugye ma már nem kell kimerni a fingot a szobából hajnali 2 órakor?

  Nagy ÁdámNagy ÁdámNapja
 • Egy rossz lángokban álló rémálom ez a világ, amit teremtünk. Eredetileg viszont Tiszta Föld, erőszak nélkül. Namo Amitabha.

  GozarusanGozarusanNapja
 • Mindenki igyon egy felest, ha az hallja "alapvetőleg"!

  FG BASSFG BASSNapja
  • @Tamás Győri Hála az égnek én már nem iszom, de ha valaki nekiáll, csak felelősséggel ;)

   FG BASSFG BASS13 perccel
  • Tisztelt Hozzászóló! Köszönöm a kezdeményezést! Megtisztelő lenne, ha én járulhatnék hozzá a következő"Dallas" játék megalkotásához.

   Tamás GyőriTamás Győri18 perccel
 • Jó összeállítás lett, köszi

  Csaba MácsaiCsaba MácsaiNapja
 • Egy szemüveges ember lehet mesterlövész????? milyen kiképzésben részesül?????

  Levi baba PaksaLevi baba PaksaNapja
  • Tisztelt Hozzászóló! Ahogy a videóban is említettem, a legkisebb dioptria is kizárja annak lehetőségét, hogy a jelentkező lövész katonának álljon. Az alapkiképzést (6 hét) követi a lövész szakkiképzés, mely egy hosszú folyamat. Kommentben elég hosszadalmas lenne kifejteni. Javaslom keressen a youtubon honvédelmi tárgyú tartalmakat, vagy keressen fel egy toborzó irodát. Készséggel adunk felvilágosítást a képzés menetéről, összetételéről.

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
 • Mennyi. Maximum suj?

  Kokrehel DominikKokrehel DominikNapja
  • Tisztelt Kokrehel Dominik! Ahogy a magasság, a súly sincsen maximalizálva. Meg kell tudni csinálni a fizikait, illetve a BMI indexnek kell a normál tartományban lennie. De egy kiválora teljesített fizikainál az sem lesz kizáró tényező!

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
 • A következő videóban ST22 Lacikát hivjatok el a kamionozással kapcsolatban!

  Vilmos János PappVilmos János PappNapja
 • Blfz nél szolgáltam. Jelentkeztem. Mindenben megfeleltem. Mégsem lehettem szerződéses katona. Kezelés alatt volt a fogam. Pótlás alatt és lyukak tömése. Röviden. Szart sem jelent a katonai mult még a Blfz-ejtőernyős sem, a szép mosollyal szemben. Mosolyogjatok Magatokra szép mosollyal. - Ki mersz ugrani a helikopterből 400 méterről teljes menetfelszerelésben éjszaka? - Nem! - Akkor? - De szép a mosolyom. - Remek!!

  Krisztián TóthKrisztián TóthNapja
  • Tisztelt Tóth Krisztián! Minden tiszteletem az Öné és a felderítőké! Valóban egy nagyon komoly és embert próbáló hivatás ez! Azonban a törvényalkotó kimunkált egy szabályzót a bekerülés körülményeire, ami a volt és sokat látott katonákra is vonatkozik újbóli jelentkezés esetén. Tény, hogy lukas foggal, illetve az elülső fogak hiányával nem kaphat alkalmas minősítést egészségi vizsgálaton. Viszont tisztelettel kérem, ha azóta sikerült megcsináltatni a fogazatát, tegye félre a történtekből fakadó ellenszenvét és jelentkezzen újra! A Magyar Honvédségnek mindig szüksége lesz az Önéhez hasonló tapasztalattal rendelkező katonákra, hogy a fiataloknak meg tudják mutatni, "mi is a dörgés"!

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
 • Van még valami kihirdetni való főhadnagy ? Nincs ? Akkó díííszmenet ! Értettem ! Dandár vigyázz! Díszmenet ! (trapp-trapp-trapptarapp) Oszlop a dandár törzsre, századonként egy irányjelző távközre, dandártörzs irány az egyenes, (utánam) lépés indulj ! (Pappararappararám tararaptapptattamparara............) Mialófaszvótez ?! Ez maguknak díszmenet !? Nem baj, még egyszer-kétszer ! Ráérünk. Főhadnagy ! Parancs ! Díszmenet ! Értettem ! És így tovább, és így tovább..... (kezd újra az elejét olvasni) ! A fhdgy helyett meg gondolj más színű csillagra, mert az ehhez kevés !

  Róbert HevesiRóbert HevesiNapja
 • Mennyi a szolgálati idő? Hány évesen mehetnèk el nyugdíjba?

  adathoradathorNapja
  • Tisztelt Hozzászóló! A szolgálati idő általánosságban heti 40 óra. A túlóra minden esetben vagy kifizetésre kerül, vagy szabadidőben megválthatja. Ebben nem ismerünk tévedést. A szolgálat felső korhatára, a mindenkori nyugdíjkorhatár. Jelenleg ugyebár a 65. életév.

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
 • Érdekes hogy anno sorkatonának bevittek minden nyűggel, egészségügyi problémával küszködő fiatalt, ha már megállt a lábán, megfelelt... Ha akkor megfelelt, most miért nem felelne meg a sok szerencsétlen? Hajviselet: teljesen kopasz, ill. egységesen 1-2 mm- es haj nem jó?

  LászlóLászlóNapja
  • @Tamás Győri Kedves Tamás! Köszönöm a választ, nagyon jól megfogalmazta a lényeget. Én szándékosan sarkítottam kicsit a dolgot, hiszen a sorkatonai sorozás egy vicc kategória volt. Oké, nyilván nem vittek be vakokat, siketeket, ill. mozgássérülteket, de ettől függetlenül tényleg tág határok között besoroztak mindenkit akit lehetett. Nem hivatástudatból szolgáltak a fiatalok hanem kényszerből és ez óriási különbség, főleg úgy hogy sok értelmes feladatot nem kaptak.

   LászlóLászlóNapja
  • Tisztelt László! Az aktív sorkatonai szolgálat idején is megvoltak azok az egészségi korlátok, amivel nem került behívásra a fiatal. Azonban ezek a korlátok sokkal tágabbak voltak, mint a jelenlegi professzionális haderő idején. A sorkatonai szolgálat, egy alaptörvény szerinti kötelezettség volt. Célja a hadköteles korú fiatalok kiképzése és a tartalék képzés. A professzionális haderő viszont már az önkéntességen alapszik, szigorúbb bemeneteli követelményekkel. Természetesen az egészen és egységesen rövid hajviselet is elfogadott.

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
 • A Francia idegenlégiós után észrevehető ki az igazi katona

  Roland HavasiRoland Havasi2 napja
 • "... vagy a kérdés jellegétől függően a KNBSz-szel csöngetünk az ajtódon!" - még a könnyem is kicsordult, akkorát röhögtem ezen. :D De, hogy valami ide illő kérdés is legyen: Mennyire helytálló az "úr" megszólítás kiváltása a "bajtárs" megszólítással, a mai, modern Honvédségben? Hogy gyakorlati példát is említsek: megsérti-e a szolg.szab. rendelkezéseit az a katona, aki következetesen pl. "főhadnagy bajtárs" megszólítással él a "főhadnagy úr" megszólítás helyett?

  Zoltán CsomósZoltán Csomós2 napja
  • @Tamás Győri Köszönöm az információt.

   Zoltán CsomósZoltán CsomósNapja
  • Tisztelt Csomós Zoltán! A Magyar Honvédség Szolgálati Szabályzatának kiadásáról szóló 24/2005. HM rendelet (44.1.) egyértelműen úgy fogalmaz, hogy "a katonák között az „úr”, illetve „asszony”, e mellett a szolgálati érintkezés során az „ön” megszólítást kell alkalmazni". Fentiek okán lényegében a szabályzóval ellentétesen használná a bajtárs megszólítást.

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
 • respekt

  Corvinusgolyahaju2013Corvinusgolyahaju20132 napja
 • A francia idegenlégióhoz való bekerüléshez szükséges elvárások illetve az ezzel kapcsolatos információk érdekelnének.

  Attila SzabóAttila Szabó2 napja
  • Van róla a csatornán videó!

   Balázs GégényBalázs GégényNapja
 • Esetleg lesz majd orvos, a csataornán szerintem nagyon èrdekes lenne😅

  benjámin Tóthbenjámin Tóth2 napja
 • ezt a kamut.... a honvedseg kivulről szép és díszes belülről rohad. ugyan ez a rendőrseg is

  sf mssf ms2 napja
  • Nyilván nem fogja az igazat mondani mert akkor az a pár szerencsétlen nem vonulna be arra a pár hétre se h aztán leszereljen xD

   Black HeadBlack HeadNapja
  • Így van!

   Black HeadBlack HeadNapja
 • Tomi sokkal bátrabban beszél, mint a francia idegenlégiós Ofella Balázs

  BenjiBenji2 napja
  • @Gergo Antal Igen igen, azért a honvédségben nincsen afganisztánban mászkálás, meg robbantgatás, éles fegyverrel való aktív lövöldözés stb

   BenjiBenji3 órája
  • Ennek szerintem az az oka, hogy azért az idegenlégióban sokkal több olyan dolgot élt át és látott, ami a sima viselkedését is teljesen megváltoztatta.Ez velejárója egy ilyen pályának, olvass bele a blogjába, én onnan levágtam hogy miért volt a viselkedése olyan amilyen.Ha megnézed, általában az ilyen komolyabb egységekbe tartozó embereknek van egy ilyen kisugárzása amit nem igazán tudsz leírni szavakkal, de találkoztam olyannal, akit ez konkrétan megijesztett.

   Gergo AntalGergo Antal3 órája
  • @szj1989 mondjuk ez igaz...

   REDbobREDbob20 órája
  • Ne keverjük a kettőt, a magyar honvédség már csak bohóckodás

   szj1989szj198920 órája
  • Szerintem meg sokkal fegyelmezetlenebb volt.

   REDbobREDbob2 napja
 • Szeretem a csatornát alapvetően de azért azzal legyünk tisztában hogy az hogy az Úr mint mondta toborzó ..,és nem mondom hogy hazudok de sok nézőpont van és nem mindenre így válaszolt volna egy átlag katona....pláne a nők Amúgy így tovább várom a következő témát :)

  Dávid BarátDávid Barát2 napja
  • Tisztelt Barát Dávid! Megértem, hogy így gondolja. Jómagam is sokszor találkoztam - pont a toborzó tevékenységem során -, hogy mézesmadzagot húznak el egy pozícióra jelentkező előtt. Azonban ez, véleményem szerint rossz üzletpolitika. Tevékenységem során mindig törekszem a teljesen hiteles és a valósághoz legjobban közelítő tájékoztatók megtartására. Mégpedig abból a célból, hogy a felvételt nyert jelentkezőt ne érje meglepetés! Nincs is annál rosszabb, ha egy csalódott katona leszerel, mert nem azt tapasztalta, amit a toborzó elmondott neki a tájékoztatáskor. Ez olyan negatív reklám lenne, melyet sosem engedtem meg sem magamnak, sem a beosztott állománynak.

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
  • Naná h nem ;D

   Black HeadBlack Head2 napja
 • HÁBORÚ VAN !!!!!!!!!!

  Gábor JakabGábor Jakab2 napja
 • Én jövőre megyek az alsztisztire! :D

  Traktoros BütykösTraktoros Bütykös2 napja
  • Kiváló elgondolás! Tisztelettel várjuk jelentkezését!

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
  • 🤣

   Black HeadBlack Head2 napja
 • Üdvözletem! A lövészeknél van valamilyen magasságkorlátozás? Köszönöm szépen a választ!

  Ádám Dávid BendóÁdám Dávid Bendó2 napja
  • Tisztelt @Ádám Dávid Bendó! Akkor tökéletes! Várjuk jelentkezését a jövő évi programba!

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
  • @Tamás Győri jelenleg 11.es vagyok,jövőre leszek végzős,úgy értettem,hogy szeptemberben jelentkezem a '22-ben induló Acélkocka képzésre.

   Ádám Dávid BendóÁdám Dávid BendóNapja
  • Tisztelt @Ádám Dávid Bendó! Az Acélkocka Altiszisztképzési Rendszer jelentkezési határideje május végén lejár. A képzés, pedig szeptemberben indul.

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
  • @Tamás Győri köszönöm szépen a választ! Akkor örömmel jelentkezek szeptemberben az Acélkockára :) Erőt, egészséget!

   Ádám Dávid BendóÁdám Dávid BendóNapja
  • Tisztelt Bendó Ádám Dávid! Lövész beosztásnál nincs magasság korlát. Ahogy a videóban is említettem, pusztán a díszelgő beosztásoknál használják a minimum 175 cm-es magassági előírást.

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
 • Olyan kérdés ,hogy van egy mechatronikus szakmám +van targoncás papírom és 2013 ott a B kategóriás jogsim ezzel milyen lehetőségem van a honvédségnél . Már voltam bent jelentkezni a szerelő pozícióra amit vissza kellet hogy mondjak de meg bántam mivel nem lett jobb a munka körülményem az ujj területen.

  VégzethegyVégzethegy2 napja
  • Tisztelt Hozzászóló! Továbbra is várjuk azon állampolgárok jelentkezését, akik hasonló kvalitásokkal rendelkeznek, mint Ön! Javaslom, keresse fel ismét azt a toborzó irodát, ahol korábban jelentkezett. Semmi akadálya nincs az újbóli nekifutásnak!

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
 • Mi ellen kapják a katonák az 5 oltást? Katonanőknek az egyenruha más mint a férfiaknak vagy ez csak magasabb rendekbe különbözik? Minden reggel 6 kor kell kelni és kötelező a reggeli torna?

  Júlia EckhartJúlia Eckhart2 napja
  • @Tamás Győri Köszönöm a válaszát! Már 12 éves korom óta katona szeretnék lenni, pár hónap múlva 18 leszek nagyon szeretnék csatlakozni. Mindenki szerint komoly személyiségem van és sportosztályba jártam 8 évig, ami lehet, hogy előny fizikai szempontból. Könnyen beilleszkedőnek tartom magam ugyanakkor nem vagyok bőbeszédű és hivalkodó sem. Egy fa tövében is elalszok az erdő közepén, ha olyan lenne a helyzet. Mindent határidőre megcsinálok. Remélem egyszer tagja leszek a Magyar Honvédségnek.

   Júlia EckhartJúlia EckhartNapja
  • Tisztelt Eckhart Júlia! Torokgyík, tetanusz, illetve gyermekkori emlékeztető oltások kerülnek beadásra kiképzést megelőzően. A gyakorló egyenruha a női és a férfi katonáknál is ugyan az a forma, pusztán a köznapi és a társasági (zakó, szövetnadrág, ing, kalap) szabása tér el, illetve a hölgyek esetében szoknya került rendszeresítésre ezekhez. Alapkiképzés során a reggeli ébresztő ideje 05:30. De ez csak a 6 hetes alapkiképzés idejére vonatkozik. Ezt követően az általános szolgálatteljesítés kezdő időpontja reggel 07:30.

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
  • Alapkiképzésen igen.

   Black HeadBlack Head2 napja
 • Netto 280 tisztként?😂 apátok faszát.

  Herbáldrog KristálydrogHerbáldrog Kristálydrog2 napja
 • Fogorvosként lehet csatlakozni a katonasághoz?

  Y generationY generation2 napja
  • Lehet .

   IstvanIstvanNapja
 • Jó lenne egy gyakori kérdések a gyakori kérdésekről.

  Dávid VadászDávid Vadász2 napja
 • Bocsi, mi is a rangok most?

  Ficánk olFicánk ol2 napja
  • @Ficánk ol azt nem értettem, hogy Győrfi Tamás rangját kérdezed vagy a magyar rendfokozatokat...

   Komonyi Orbán BalázsKomonyi Orbán BalázsNapja
  • @Tamás Győri Tudom angolul is az angol rangokat nem vagyok tudatlan annyira!

   Ficánk olFicánk olNapja
  • @Tamás Győri Tudom erre voltam kíváncsi HAAAAA WOW

   Ficánk olFicánk olNapja
  • @Komonyi Orbán Balázs Mit nem értesz

   Ficánk olFicánk olNapja
  • Tisztelt Hozzászóló! A Magyar Honvédségben rendszeresített rendfokozatok a következők: Legénységi állományon belül: - közkatona - őrvezető - tizedes - szakaszvezető Altisztek: - őrmester - törzsőrmester - főtörzsőrmester Zászlósok: - zászlós - törzszászlós - főtörzszászlós Tisztek: - hadnagy - főhadnagy - százados Főtisztek: - őrnagy - alezredes - ezredes Tábornokok: - dandártábornok - vezérőrnagy - altábornagy - vezérezredes

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
 • Én olyan katona akarok lenni aki random sétálgat Budapest utcáin és gépkarabéllyal "vadássza a vírust"

  Kiss GergőKiss Gergő2 napja
  • @Takker81 tudom, vicceltem

   Kiss GergőKiss Gergő2 napja
  • Olyan katona nem létezik. Olyan viszont igen, aki járőrfeladatot lát el a közbiztonság fenntartása, az állampolgárok védelme érdekében. Mindezt a 2005-ös keltezésű szolgálati szabályzatnak megfelelően kötelezően a rendszeresített egyéni lőfegyverével teszi.

   Takker81Takker812 napja
 • Az a baj, olyan ember beszél a katonai felvételiről aki megbukna a fizikai teszten.

  Sztanko RichardSztanko Richard2 napja
  • Tisztelt @Tamas Valent ! Én köszönöm!

   Tamás GyőriTamás Győri58 perccel
  • @Tamás Győri Ez örvendetes! Akkor ott is elmúltak a régi idők.... bár én 2004 -ben voltam az utolsó előtti vonulás. Megtisztelő a válasz! Köszönöm

   Tamas ValentTamas ValentÓrája
  • Tisztelt@Tamas Valent! Ez nem csak hivatalos válasz, hanem szerencsére ez a realitás is. Nem mennék bele az indokokba. Legyen annyi elég - ha megengedi-, hogy a fizikailag alkalmatlan katonákat a rendszer nem nézi jó szemmel. A szolgálat alatti alkoholfogyasztás pedig azonnali méltatlansági eljárást és leszerelést von maga után. Ahogy mondta, már tényleg máshogy működnek a dolgok, mint régen.

   Tamás GyőriTamás GyőriÓrája
  • Annak örülnék ha a mi hadseregünk minimum olyan hatékony és modern lenne mint bármely régióbeli országé és nem lennénk sereghajtók. Méretben költségvetésében lakosság számában összemérhető pl a cseh. Ha ahhoz közeli erőt tud mutatni a miénk akkor már jó. A nagyhatalmak hadereje mindig erősebb lesz. Öröm hogy fejleszti a kormány a haderőt csak ne torpanjon meg soha! Legyen a múlté a ruszki baka felszerelés és szakadt szocreál múltidéző laktanya...

   Tamas ValentTamas ValentÓrája
  • @Tamás Győri ez a hivatalos válasz. A többség ennek kell megfeleljen. Sorkatona voltam, Bolyaira is jártam. Évente volt teszt. Nem részletezem. Persze ettől még lehet másképp manapság. Akkor is ha az ÜTI-k fele dagadt vagy atom alkesz volt és a reggeli sorakozóra botorkálva érkezett úgy hogy tudta mindenki mi a szitu. A th állomány nem is igyekezett védeni őket röhögtek a hátuk mögött. Nyilván ma más minden meg persze tényleg nem magas a mérce az éves fizikain....

   Tamas ValentTamas ValentÓrája
 • Jó lenne egy gyakori kérdések a színészetről illetve a kaszkadőri szakmáról.

  Sipiczki ÁdámSipiczki Ádám3 napja
 • Nem is tudtam, hogy Ábrahám Róbert katonának állt.

  Váradi KevinVáradi Kevin3 napja
 • A magyar nyelvben nincs "alapvetőleg" szó, úgy mondjuk, hogy "alapvetően".

  killemallkillemall3 napja
 • 4 év után 285e _( cafeterival együtt )_ Hát ez több mint szörnyű.

  István HornyákIstván Hornyák3 napja
  • @Adam Adam boschba adnak annyit csak a faszom se megy oda. Jelenleg 162 korül keresek gyárnélkül.

   Tóth KrisztiánTóth Krisztián18 órája
  • ​@RobinH nem érted a lényeget, nem a pillanatnyi bérről van szó. amikor elkezdesz dolgozni, választasz egy szakmát, nem csak a kezdő fizettés lehet szempont hanem a szakami előmenetel is.

   István HornyákIstván Hornyák19 órája
  • @István Hornyák multiknál is kb 300 a kezdő bér

   RobinHRobinH20 órája
  • @Tóth Krisztián el vagy tévedve. nem a mezei kiskatonáról beszélünk, hanem egy 4 évet tanult egyetemet végzett katonáról. az aki gyárba megy az érettségi után _( vagy helyett )_, annak nem hiszem hogy az alternatíva az egyetemen van. Ezzel szemben viszont a 4 év egyetemi oktatást mással is töltheted, pl olyan szakma tanulásával ahol a szakmai fejlődés és a berfejlődés korrelál.

   István HornyákIstván HornyákNapja
  • @István Hornyák netto és nem kell gyárban szopni 180 ér.

   Tóth KrisztiánTóth KrisztiánNapja
 • Tisztelt Tamás! Ha két diplomával (egy bölcsész, egy pénzügyi) jelentkezem a Honvédségbe, milyen rendfokozatra, beosztásra számíthatok? Ha egyik felsőfokú végzettségem sem katonai jellegű, akkor közkatonaként indulok el? Köszönöm szépen a válaszát előre is!

  Asipos1990Asipos19903 napja
  • Tábornok leszel.

   laszlo ferenczilaszlo ferencziNapja
 • Kornél aszondja h hazudol igaz?

  Atesz17Atesz173 napja
 • Következőre hívjátok el kérlek Aletta Ocean-t és legyenek kérdések a felnőttiparból, tuti nézettség lenne.

  darkdreamsdarkdreams3 napja
 • Ezazzzz GYŐR! ARABONA LÉGI EZRED!

  Bence Kristóf BariskaBence Kristóf Bariska3 napja
  • My bad, nem láttam az szó végi melléknévképző i-betűt

   Bence Kristóf BariskaBence Kristóf BariskaNapja
  • Ez a vezetékneve...

   Balázs GégényBalázs GégényNapja
 • Pedig szerintem ez is nagyon gyakori kérdés: színtévesztés. Szintévesztőként milyen lehetőségeim vannak ha katona szeretnék lenni? Mert úgy tudom, hogy nem kizáró ok de nem is lehetsz 100%-an alkalmasnak minősítve (Szerintem ebből jöhetne a második rész is😁)

  Szergej 013Szergej 0133 napja
  • Tisztelt Hozzászóló! Az, hogy színtévesztéssel lehet e valaki katona, az a színlátás enyhe, vagy kifejezett zavarának megállapításán múlik. Alapvetőleg egy enyhe színlátási zavar nem befolyásolja a szolgálat vállalását, pusztán bizonyos beosztásokat (pl. lövész, tüzér) nem tölthet be a jelölt. Kifejezett zavar esetében sem kizárt a mundér, pusztán tovább csökken a betölthető beosztások köre.

   Tamás GyőriTamás Győri3 napja
 • Mennyit kereshet havonta egy vadászpilóta?

  bence kocsisbence kocsis3 napja
  • 10milliót

   zoltán kapusizoltán kapusiNapja
 • Nagyon jó lett a videó és a férfinak nagyon jó a beszélőkéje!😎 Viszont ha valaki tudja a választ kérem mondja meg, hogy az utcán meg a városbam miért igazoltatnak gyalogosokat és autósokat katonákkal egyszerre többen, gépfegyverrel a rendőrök? Nem tudom egyszerűen elképzelni,hogy mire kellhet ez ha valami nem vesz fel maszkot lelövik vagy fegyverrel fenyegetik, hogy észhesz térjen vagy ha valaki nem működik együtt, aggresszív lesz akkor lelövik, rádasuk gépfegyverrel és a sima pisztoly nem is lenne màr elég vagy sokkoló stb..?

  Roland SoósRoland Soós3 napja
  • @Tamás Győri Köszönöm szépen elég alapos válasz lett és kimeríti a témát teljesen. Így már átlátom teljesen a dolgot!😌

   Roland SoósRoland Soós3 napja
  • Tisztelt Soós Roland! Ez az utóbbi időben elég gyakran felmerülő kérdés! Megpróbálom a leg közérthetőbben (nem jogszabályi nyelvezettel) elmagyarázni. Egy magyar katonának - a járőr tevékenysége során - az egyéni lőfegyvere (kvázi védőeszköze) a gépkarabély. Nem hordunk maroklőfegyvert, sokkolót, vagy hasonlókat. A gépkarabély tartozik a katonához, ahogy a rendőrhöz a maroklőfegyver. Szóval, egy járőrszolgálatot ellátó katonánál sosem fog látni más védelmi eszközt (esetleg kiegészítő kényszerítő eszközöket). Fontos viszont hangsúlyoznom, hogy a katona a rendőr mellett nem igazoltat, nem intézkedik, pusztán biztosít. Minden, a rendőri intézkedés körébe tartozó tevékenységnek megvannak az alapszabályai, egy szimpla igazoltatásnak is (pl. a rendőr egyedül sosem intézkedik csak, ha biztosító személy is van vele.) És, mint mindenki számára ismeretes, jelenleg - a világjárvány következtében - veszélyhelyzet van elrendelve. Veszélyhelyzet során pedig az intézkedő rendőrt a katona biztosítja, mint járőrtárs (visszacsatolva a hozzászólásom első részéhez- járőrként, gépkarabéllyal). De kicsit kifordítva a kérdést: a rendőr miért intézkedik maroklőfegyverrel az oldalán? Nem azért, mert le akar lőni valakit, vagy fenyegeti vele a lakosságot. Pusztán a rendőr egyéni védőeszköze a maroklőfegyver. Tudom, hogy a lakosság szemében ez furcsa, hiszen a rendőr járőr - lőfegyverrel az oldalán - mindennapos látvány, megszokott dolog. Katona az utcán, karabéllyal pedig hazánkban szokatlan. De különleges jogrendben, különleges dolgok történnek: pl. katona járőr az utcán. Minden magyar katona a haza védelmére esküszik fel, akár az élete árán is ( A Hazáért, mindhalálig)! Egy, az utcán járőröző katona szolgálatának ellátása közben is esküjét szem előtt tartva, mindig az állampolgárok érdekében és sosem a lakosság ellen tevékenykedik!

   Tamás GyőriTamás Győri3 napja
 • "2 tökös nővér 2 oldalról 5 oltást fog belédvágni" hát itt szakadtam.. xdd

  Enikő BánfiEnikő Bánfi3 napja
 • Csendesen jegyezném meg a hajviselettel kapcsolatban: minél rövidebb, annál jobb. Gondoljatok arra mikor a gázálarcnak légmentesen kell(ene) zárnia. Ez hosszabb hajjal vagy szakállal nem fog menni...

  János PénzesJános Pénzes3 napja
  • Tisztelt Pénzes János! Tökéletesen igaza van! Alapkiképzés idejére, valamint bizonyos szakkiképzések alkalmával a hajviseletnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, illetve a szakáll viselése is tilos. Hisz, ahogy írta is, a vegyivédelmi kiképzés szakállal kivitelezhetetlen. Köszönöm szépen a hozzászólását!

   Tamás GyőriTamás Győri3 napja
 • az érdekelne, hogy diplomával, alaki kiképzés nélkül lehet-e csatlakozni bármilyen formában... 285 nettó nem hangzik rosszul.

  LordOfYouToBLordOfYouToB3 napja
  • Tisztelt @LordOfYouToB! Van lehetőség erre is, igen. Vannak úgynevezett /ha. beosztások, melyeket honvédelmi alkalmazott is betölthet (pl. Logisztikus, személyügyes, pénzügyes stb.). Azonban - nem fegyveres szolgálat lévén - az illetmény is kevesebb.

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
  • @LordOfYouToB Igen, egyik ilyen példa a takarítás. De mivel nem a sereg kötelékében vagy, a fizetésed sem ez alapján lesz kiosztva.

   Levente VinczeLevente VinczeNapja
  • én arra voltam kíváncsi, hogy civilként dolgozhat-e az ember a seregnek... úgy tudom ilyesmi lehetséges.

   LordOfYouToBLordOfYouToBNapja
  • Régen ez három hónap volt.....

   IstvanIstvanNapja
  • Tisztelt Hozzászóló! A katonai szolgálat alapfeltétele az alapkiképzés elvégzése. Enélkül nem lehet katona, bármely diplomával is rendelkezik. Az alapkiképzés jelenleg 6 hét időtartamot ölel fel, szabad hétvégékkel. Mire elkezdi a jelölt, már be is fejezte szinte, felvértezve a katonai szolgálathoz nélkülözhetetlen alapismeretekkel. Természetesen, az előttem szólót megerősítve, ezt megelőzi a komplex alkalmassági vizsgálat, hogy egyáltalán alkalmas e a jelentkező katonai szolgálatra.

   Tamás GyőriTamás Győri3 napja
 • Lehetne egy ugyan ilyen videó, csak akár egy bv-s (büntetés-végrehajtásos) személlyel.

  Krisztián IvancsóKrisztián Ivancsó3 napja
 • rendőrségi gyakori kérdések mikor lesz ???

  Gábor PappGábor Papp3 napja
 • Minden tiszteletem a katonáknak!!!! Szerencsére van a családomban is!!!! :)

  István HavasiIstván Havasi4 napja
  • 🤣🤣

   Black HeadBlack Head2 napja
 • Jó lenne egy gyakori kérdések videó a Tűzoltóságról 🧑‍🚒

  Danka RichárdDanka Richárd4 napja
  • vagy a mávról de mondjuk mire megcsinálják meg feltöltenék biztos eltelne pár hónap xd

   Péter CsákiPéter Csáki2 napja
  • ez jó ötlet

   István HavasiIstván Havasi4 napja
 • Hol lehet haditechnikai mérnöknek tanulni? És azzal hol lehet a legjobban elhelyezkedni? :)

  Tamás TóthTamás Tóth4 napja
  • Csatlakozom az előttem szólóhoz. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara minden évben indít valamely műszaki irányú képzést. Javaslom kövesse figyelemmel a felvi.hu weboldalt.

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
  • az NKE HHK karán illetve a weblapra vetnék egy pillantást :D

   Rajmund Portik-LukácsRajmund Portik-Lukács4 napja
 • Nekem az lenne a kérdésem, hogy mivan abban az esetben ha valaki külföldről szeretne Magyarországon katonának állni, magyar anya nyelvel rendelkezik és van pl magyar éretségije stb kéne tenni valamilyen nyelvvizsgát vagy valamit ? Vagy igazából ez így teljesen bukó ? Így milyen lehetőségek jöhetnek szoba

  KristófKristóf4 napja
  • @Tamás Győri Nagyon szépen köszönöm az információt 😄

   KristófKristóf4 napja
  • Tisztelt Kristóf! A katonai szolgálatra történő jelentkezés, illetve a szolgálat vállalás feltételei a következők: - 18. életév betöltése - bűntetlen előélet - minimum 8 általános iskolai végzettség - magyar állampolgárság (kettős állampolgárság nem kizáró ok) - magyarországi bejelentett lakóhely (tartózkodási hely) Amennyiben a fenti feltételeket teljesíti, bárhol éljen jelenleg, vállalhat Magyarországon katonai szolgálatot.

   Tamás GyőriTamás Győri4 napja
 • Jolenne ha az SAS rol lenne valami hogyan lehet bekerulni stb.

  Norbert AirnerNorbert Airner4 napja
  • Ahoz Britt állampolgárnak kell lenni.

   Tamás KissTamás KissNapja
  • @Takker81 Az ugyanaz csak megváltozott névvel

   Black HeadBlack Head2 napja
  • @János Pénzes vagy az, ja.

   Takker81Takker812 napja
  • @Takker81 vagy KMZ.

   János PénzesJános Pénzes3 napja
  • MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred. Kb ugyanazt csinálják.

   Takker81Takker814 napja
 • Változatos,munka, monotónia tűrés teszt a felvételen? Aha... aki éppen nem megy külföldi misszióba kiváncsi vagyok mit csinál. Minden nap gyakorolnak hogy ha egyszer mégis csak lenne valami?

  László SzalaiLászló Szalai4 napja
  • @tatragura412 Ez ám a logika. Te talán minden szakmában dolgoztál már? Tisztelném is őket, ha sokan nem tolnák túl. Azért mert csinálják a dolgukat, béke időben ne kelljen már hősi halottként isteníteni őket. Azt már csak remélem hogy már modernebb a felfogás, mint ahogy az anekdota mondta: "ami szögletes azt gurítjuk, ami kerek emeljük"...

   László SzalaiLászló SzalaiNapja
  • Szerelj fel és nézd meg magad!!! Senki nem tiltja!

   tatragura412tatragura412Napja
  • @Tamás Győri szívesen!

   Takker81Takker81Napja
  • Én sem tudtam volna bővebben válaszolni! Köszönöm szépen!

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
  • Elképzelni se tudod mennyi mindent. Most pl kórház, határ, járőrözés, logisztika, kiképzés a beszerzés alatt álló új eszközökre (sokan Ausztriában, Németországban), hadgyakorlatok.

   Takker81Takker814 napja
 • Aahw de szexik vagytoook! Imádlak titeket! ❤️

  TímeaTímea4 napja
 • És mi van akkor, ha valaki nem felel meg a fizikai elvárásoknak? Mert szerintem a legtöbb fiatalnak az lenne a legnagyobb problémája. :D

  LuckyStormLuckyStorm4 napja
  • Tisztelt @LuckyStorm! Az ételek kérdése elég szubjektív! Ugyanis én még nem ettem rossz ételt a Honvédség semelyik étkezdéjében a majd 14 év szolgálatom alatt. Laktanyán belül meleg, kétfogásos az ebéd, reggeli- vacsora hideg csomag, isteni menzás teával. Laktanyán kívüli foglalkozás, gyakorlat esetén, ahol nincs lehetőség a főtt étel felszolgálására, ott kerül kiosztásra melegített konzerv ebédre, illetve konzerv (vagdalt, májkrém stb.) hús reggelire, vacsorára. Kenyér pedig mérhetetlen mennyiségben, mindig rendelkezésre áll. Zuhany kabinok vannak elhelyezve a vizesblokkokban, nincs csoportos zuhanyzás (mármint egy zuhanyzó fej alatt egy ember áll, fallal elválasztva a másiktól).

   Tamás GyőriTamás GyőriNapja
  • Jaj dehogy! Mindenkinek saját zuhanyzója van! Egy századnál akár 70-80 zuhanykabin...

   adathoradathorNapja
  • @Tamás Győri Köszönöm a válaszát. Még kettő olyan kérdésem lenne, hogy milyen ételek vannak a katonaságon? Legtöbbször konzerveket hallok. Valamint, tényleg csoportos zuhanyzók vannak?

   LuckyStormLuckyStorm2 napja
  • @Tamás Győri köszönöm hogy válaszolt! :)

   Milán ForgácsMilán Forgács3 napja
  • Tisztelt @Milán Forgács! Természetesen! Akár már 8 általános iskolai végzettséggel is vállalhat katonai szolgálatot. Az érettségivel pedig kiemelt kezdő illetményt kap (200 ezer forint nettó, plusz kafetéria, utazási költségtérítés, albérlet hozzájárulás stb.), mint legénységi állományú. Ehhez pusztán az alkalmas minősítés megszerzése és a 6 hetes alapkiképzés a bemeneteli követelmény. De középfokú végzettségével jelentkezhet altisztképzésre is, mint ahogy a videóban is említettem.

   Tamás GyőriTamás Győri3 napja
 • Debrecen, MH 5. Bocskai István lövészdandár. 💪💪🇭🇺

  Zimmer ZumZimmer Zum4 napja
  • 1999.

   Ferenc VassFerenc VassNapja
  • @Black Head Na mondjad öcskös, mi nem tetszik ?!

   Zimmer ZumZimmer Zum2 napja
  • 🤣👎👎

   Black HeadBlack Head2 napja
 • Kiss Ádám bevonult katonának. 😀😀

  danko 97danko 974 napja
 • Megjott Abraham Robi is?

  Richárd KertészRichárd Kertész4 napja
 • Sziasztok, mérnőknek tanulok, de egy álmom hogy a Honvédségbe szolgálhassak, van lehetőségem hogy 2-t kombináljam valahogy? Hadmérnők vagy hasonló beosztás?

  Tamás SütőTamás Sütő4 napja
  • @Tamás Győri Pontosabban műszaki rajzot tanulok, (11 ik osztály 17évesen) s Mivel Erdélyben születtem s élek, és ahogy olvastam a weboldalon, kell egy pár papir a jelentkezéshez, csak nagyrészüket le kell forditani magyar nyelvre hivatalos forditonál, igy csak 19-20 éves koromra jöhet csak szoba a Honvédség...

   Tamás SütőTamás Sütő3 napja
  • Tisztelt Sütő Tamás! A "mérnök" mint gyűjtőnév, jelentős számú szakágat takar (közlekedés-, gépész-, villamosmérnök stb.), így pontos választ - beosztás megjelöléssel nem tudok adni. Azonban a Magyar Honvédség számos alakulatánál megtalálhatóak a különféle szakági mérnök beosztások, melyre való tekintettel az álmát nem is oly nehéz valóra váltania. Tanulmányi ideje alatt pedig, ha önkéntes tartalékos szolgálatot vállal, meg is kezdheti a felkészülést a nyári tanulmányi szünet ideje alatt a katonai szolgálatra. Ajánlom a következő weboldalt: iranyasereg.hu/page/tartalekos

   Tamás GyőriTamás Győri4 napja
 • Egyszer jelentkeztem katonának. Másfél év múlva 5 munkahellyel és 4 országgal odébb voltam mikor kûldték az állásajánlatot. Önèletrajzon megjelölt lakhelytől 110 kilóméterre lett volna a munkavégzés helye. Joke 🤣😂

  HighwaymanHighwayman4 napja
  • Melyik országba mentél ki ha kèrdezhetem?

   de Silva Kymde Silva KymNapja
 • Megyünk mi is katonának!

  Attila SágiAttila Sági4 napja
  • 🤣🤣🤣🤣🤣

   Black HeadBlack Head2 napja
  • Megyünk bizony!!

   Gergő Norbert HorváthGergő Norbert Horváth4 napja
 • Aldi Áron kibaszta az agyamat

  Gembe SegGembe Seg4 napja
 • Jó lenne egy gyakori kérdések a T.E.K -ről :)

  Erkondor EHErkondor EH4 napja
  • @Konrad Rozsa a fiam például Tony Stark!

   adathoradathorÓrája
  • Igaz

   Bence BalázsBence BalázsÓrája
  • @Mr. Pörkölt a felvételi eljárás nem titkos. A meló titkos. Az hogy mennyit kell futni stb stb az nyílt. Általános feladatkörű rendőri szervből vesznek át és ők különleges feladatkörű rendőri szerv. Ezt is elmondják sőt youtubeon van ilyen videó ahol vezetővel van riport erről. Pár napja egy kb negyed órás rádió beszélgetés volt egyik parancsnokukkal Balázsék műsorban. Annyit tudtak vele beszélgetni mint amennyit ez a srác árul el a hadseregről ebben a videóban.....

   Tamas ValentTamas Valent6 órája
  • Hát ugye többen említették, hogy nem lehet a TEK embereinek beszélni, ami igaz, ellenben ha valaki talál egy Merkúr (NAV Bevetési egység) állományába tartozó személyt akkor közel ugyanannyit vagy akár többet tudhatunk meg a következő videóban :)

   Vass ツVass ツ6 órája
  • A Tekkesek nem nagyon beszélhetnek.... Csak így röviden mondva...

   Mr. PörköltMr. PörköltNapja
 • 🐈‍⬛

  Do notDo not4 napja
 • Én nagyon tisztelem a katonaságot, és erőt egészséget!

  Attila Péter DeliAttila Péter Deli4 napja
 • Knbsz-hez hogyan lehet bekerülni , Érettségi/hírközlési technikum után ?

  Tibor FerencziTibor Ferenczi4 napja
  • Jelentkezz az AH vagy az NBSZ -hez. Ezek gimnaziummal is fogadnak jelentkezot, ugyanugy titkosszolgalatok.

   k0d4xk0d4x3 napja
  • Tisztelt Ferenczi Tibor! Csak mindent szép sorjában, szokták volt mondani. Javaslom vállaljon katonai szolgálatot és a megfelelő gyakorlattal a háta mögött megpályázhat egy üres beosztást a KNBSZ állományába.

   Tamás GyőriTamás Győri4 napja
 • Engem a fegyveres őrség érdekelne, az ő feladataik a honvédségnél😁

  Zsani ZsaniZsani Zsani4 napja
  • @Tamás Győri Értem szóval esély van rá. Igazából itt Egerben ahol születtem,itt szeretnék szolgálatot teljesíteni,meg ugye annó Szabadszállás után ide kerültem vissza.Bgfz 24.Mf 🙂 Nem csináltam végig,de része lehettem egy rövid ideig. Elnézést a nosztalgiáért, hosszúra sikeredett. Mégegyszer köszönöm a megtisztelő válaszát!

   pterks911pterks9113 napja
  • Tisztelt @pterks911! A korábbi FÜV eljárásból fakadó leszerelés, illetve esetleges alkalmatlanság az akkori jogviszonyra, illetve szolgálati formára vonatkozik. A területvédelmi tartalékos szolgálat egy új szolgálati forma, melyre minden további nélkül jelentkezhet, illetve felvételt is nyerhet.

   Tamás GyőriTamás Győri3 napja
  • Üdv! Ha annó egyszer még 99-2000 között X okból a füv leszerelt,van esélyem a seregnél? Önkéntes területvédelmi tartalékosként? Köszönöm a választ!

   pterks911pterks9113 napja
  • @Tamás Győri Ez lesz az!😁😁 Köszönöm 😊

   Zsani ZsaniZsani Zsani3 napja
  • Kedves @Zsani Zsani ! Így már tiszta a kép! Ön az Önkéntes Védelmi Tartalékos szolgálatra, azon belül is a fegyveres biztonsági őr beosztásra gondol. Javaslom figyelmébe ezt a cikket: honvedelem.hu/hirek/minden-amit-az-onkentes-tartalekos-szolgalatrol-tudni-kell.html

   Tamás GyőriTamás Győri3 napja
 • Én egyébként is katonának készülök

  Attila BognárAttila Bognár4 napja
 • Sebészeti vizsgálat? wtf?

  babo9115babo91154 napja
  • Tisztelt Hozzászóló! Az előttem írt válasz tökéletes volt. Ennyi a lényeg. Köszönöm szépen Gordos B.!

   Tamás GyőriTamás Győri4 napja
  • Az eddigi életed során történt baleseteket/sérüléseket nézik át, amelyeknek valamilyen formában maradtak nyomai a testeden. Legalábbis nekem így volt.

   Gordos B.Gordos B.4 napja
 • Tamás egy kommunikációs zseni. Nem mennék bele hogy párhuzamit vonjak a magyar politikusok retorikai képességei között mert elég szomorú képet mutatna. Köszönjük a nagyon hasznos információkat. Egy meggyőződéses pacifista. 😄

  Gergely FónagyGergely Fónagy4 napja
  • Légy erős neki is leírták a válaszokat ;)

   tatragura412tatragura412Napja
 • Nagyjából elmondott mindent csak annyi hogy belefulladsz a papírokba állandóan de mindenhol .....de ez ne tartson vissza senkit hogy katona legyen rengeteg értékes embert pozitív dolgokat és sok kemény pillanatot szerezhet az ember amennyi jó annyi rossz is van benne de ilyen az élet én már megjártam az egészet azért tudom ezt mondani és egy alap 5 hónapot bevezetnék minden férfinak legalább mert megtanulod a tiszteletet és becsülni az embertársadat és nem baj ha egy kicsit alázatosabbak az emberek mert rettenet ami most van ...

  Gyula NádasdiGyula Nádasdi4 napja
  • @zoltán kapusi 🙂 A hátadon kéne pár vesszőt eltörni😉 de a lényeget kiemelted! Így ez is jellemzi a mai közösséget meg embereket !

   Gyula NádasdiGyula NádasdiNapja
  • Pár darab vesszőt is bevezethetnél abba az egy mondatodba🤣

   zoltán kapusizoltán kapusiNapja
 • Erdélyből ki lehet-e menni oda katonának és ha igen milyen papírok szükségesek?

  Bence SzilveszterBence Szilveszter4 napja
  • @Tamás Győri Nagyon szépen köszönöm az információt!

   Bence SzilveszterBence Szilveszter4 napja
  • Tisztelt Bence Szilveszeter! Egy korábbi hozzászóláshoz már írtam, de itt megerősítem, hogy a katonai szolgálatra történő jelentkezés, illetve a szolgálat vállalásának feltételei a következők: - 18. életév betöltése - bűntetlen előélet - minimum 8 általános iskolai végzettség - magyar állampolgárság (kettős állampolgárság nem kizáró ok) - magyarországi bejelentett lakóhely (tartózkodási hely) Amennyiben a fenti feltételeket teljesíti, vállalhat Magyarországon katonai szolgálatot.

   Tamás GyőriTamás Győri4 napja
  • Ha magyar allampolgar vagy es van magyar lakcimed akkor kitudsz menni. Ezek nelkul nem.

   DeteCT0RDeteCT0R4 napja
 • *Tök jó, hogy ilyen kérdésekre válaszol nekünk csak a kérdés feltevője vagy nem nézi a videót vagy már a feltett kérdést se a gyakorikérdések oldalon*

  HyperXHyperX4 napja
  • Nem az a fontos

   Bendegúz PékóBendegúz Pékó4 napja
 • Ez nagyon jó lett! Én amúgy is vadászpilóta szeretnék lenni!

  Jóri Zsombor vasútmodellezőJóri Zsombor vasútmodellező4 napja
 • Az szép fizetés lehet , akkor köszönöm a a focistáinknak a haza védelmét

  John DoeJohn Doe4 napja
 • Én rendkívül hálás vagyok a magyar katonáknak és ezen platformon is szeretném kifejezni a köszönetemet számukra a kemény munkájukért és hogy védik szeretett hazánkat. Főhadnagy Úr pedig igazán felkészülten, hitelesen és katonai pontossággal válaszolt minden kérdésre. :) Isten áldja a katonáinkat! Erőt, egészséget!

  AndrásAndrás4 napja
  • @Tamás Győri Kedves Tamás! A mélységi felderítők tudom, hogy nem tartoznak a Különleges Rendeltetésű Dandárhoz, de ettől függetlenül ők is különleges alakulatnak számítanak? És vannak e még más olyan alakulatok is a magyar honvédségen belül, amik különleges alakulatoknak számítanak?

   USA fanUSA fan2 napja
  • Kedves András! Tisztelettel köszönöm kedves szavait, minden katonatársam nevében is! Erőt és jó egészséget kívánok Önnek!

   Tamás GyőriTamás Győri4 napja
 • Sokkal szimpatikusabb ez a srác mint az idegenlégiós

  Milán MersicsMilán Mersics4 napja
  • @Dávid Vadász Honnan veszed, hogy 4 elemis? Leírták, hogy diplomás. Milán Mersics meg sírdogált a másik kommentfalon, hogy az a baja, hogy az idegenlégiós blog rasszista és homofób

   A HarkaiA HarkaiNapja
  • @Dávid Vadász Balázs nagyon jól adta elő a dolgokat és nem egy hülye ember . A toborzó tiszt nagyon jó volt de neki ez a szakterülete is .

   IstvanIstvanNapja
  • Ha így szóba kerültem... Szerintem is szimpatikus a főhadnagy, és érti is a szakterületét. Viszont az az alapvető különbség, hogy ő a seregben is ezzel foglalkozik, hogy rábeszélje az embereket a jelentkezésre. Én ezzel szemben egy harcoló alakulatban voltam végig, amiről utána kikérték a véleményemet (és nekem tök mindegy, hogy ennek hatására ki jelentkezik, meg ki nem). Azt nekem is jó látni magyerként, hogy a MH egyre több területen indult fejlődésnek az utóbbi években. A főhadnagyot elnézve a toborzás is ilyen. Tényleg profin adta elő.

   Ofella BalázsOfella Balázs2 napja
  • @Mifolyikitt, az a légiós egy 4 elemis srác. Szimplán ennyi az egész. 0 retorika, 0 előadási képesség.

   Dávid VadászDávid Vadász2 napja
  • Ofela Balázs első kézből adta át a saját tapasztalatait. Itt egy toborzó tisztet hallunk. Pont.

   János PénzesJános Pénzes3 napja
 • Megnéznék ilyet rendőr szakmában is👁️👁️🖐🏻 egyre jobban gondolkodók rajta-

  AkichanAkichan4 napja
 • Jó lenne egy gyakori kérdések a rendőrségről 😌

  Róbert SzabóRóbert Szabó4 napja
  • @Sky Walker inkább szolgáljanak rossz törvényt mint, hogy ne szolgáljon senki semmit

   Attila BognárAttila BognárNapja
  • @Attila Bognár olyan törvényeket szolgálnak ki amiknek közel sincs valóságalapjuk! De még ha csak ezzel lenne a gond... Még te is tudsz a tulkapásokról, értelmetlen intézkedésekről, rengeteg besorolt "őrültről".................

   Sky WalkerSky WalkerNapja
  • @Sky Walker azt vettem észre, hogy a telefon mögül mindenki meglátja a rosszat, de a valóság az, hogy szar fizetésér rengeteg (veszélyes) munka és graz az összesnek akik úgy dolgoznak, hogy a közvélemény elítéli őket mert van egy-egy túlkapás

   Attila BognárAttila BognárNapja
  • @Attila Bognár gondolom azért mondja, mert egy szégyen szakma :) magyarokat verni viperával, és rablópártokat támagoatni. Az alkotmányunk ellen elkövetett bűn ahogy a rndőrsg müködik drágám.

   Sky WalkerSky WalkerNapja
  • @Szergely nem szar. De nem is jó. Én 8 év után szereltem le, leginkább a kollégák miatt. Fele pszichopata és vagy korrupt.. de hagyjuk is nem mondtam semmit :)

   B pB p3 napja
 • Én is katona szeretnék lenni

  surbenmotensurbenmoten4 napja
  • Tisztelt Hozzászóló! Várjuk szeretettel az érdeklődését, esetleg jelentkezését! A iranyasereg.hu/page/toborzo_irodak weboldalon megtalálja a lakhelyéhez legközelebbi iroda elérhetőségét.

   Tamás GyőriTamás Győri4 napja
 • Tamást ismeri édesanyám is, együtt voltak kiképzésen 6 évvel ezelőtt 😁

  Bálint L.Bálint L.4 napja
 • Ahogy meseli elkezpzeltem magam benne. Tobb ilyesmi munkakor is lehetne. Imadom az ilyet amikor egy fix emberke valaszol a felmerult kerdesekre.

  Nikoletta DubellNikoletta Dubell4 napja
 • Forza Kaposvár!

  Arnold LászlóArnold László4 napja